Óriási sikert aratott a Nemzeti Ifjúsági Kórus Birminghamben, a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének éves konferenciáján, ahol egyedüli külföldi együttesként vett részt a szakmai eseményen. Ez volt a záróakkordja a kórus 2019-es nyári programjának, amelyben még egy kecskeméti és egy budapesti önálló koncert szerepelt Erdei Péter és Nemes László Norbert karnagyok irányításával. Az énekesek ezen túlmenően közreműködtek a Nemzeti Összetartozás Napján a Parlamentnél megtartott flashmobon is. A kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adta.

A Brit Kóruskarnagyok Szövetsége (Association of British Choral Directors) egy olyan nonprofit szervezet, amely tevékenységének középpontjába a brit kóruszene támogatását helyezte, ennek keretében szakmai segítséget ad mind az amatőr, mind a professzionális kórusok munkájához. Rendszeresen rendeznek szerte az országban különböző kurzusokat, workshopokat, továbbképzéseket a kórusvezetők számára. A legnagyobb ilyen esemény, amelyre immár 34. alkalommal került sor, a szervezet éves szakmai konferenciája. Ebben az évben a tanácskozás helyszíne a Birminghami Királyi Konzervatórium volt, ahová mintegy 200 résztvevőt vártak. Idén a brit szervezet ifjúsági és közösségi kórusok témában az Európai Kórus Szövetséggel együttműködésben szervezte az eseményt.
A Nemzeti Ifjúsági Kórus egyedüli külföldi vendégként vett részt a programon, ahol első bemutatkozásként a megnyitón közreműködtek. Erdei Péter tanár úr az európai kóruskultúra helyzetéről tartott kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki véleményét, Nemes László Norbert pedig a magyar kóruskultúra hagyományairól beszélt, amihez az „élő illusztrációt” a kórus szolgáltatta. Az együttes vendégszerepelésének záró eseménye a gálakoncert volt, amelyen két hazai kórus után lépett fel. A 40 perces műsorban a Nemzeti Ifjúsági Kórus keresztmetszetet adott a 20. és 21. századi magyar kórusművészetről, Bartóktól és Kodálytól kezdve a kortárs zeneszerzőkig, mint Orbán György, Vajda János, Csemiczky Miklós, Bella Máté és Varga Judit.
A konferencia valamennyi résztvevőjét lenyűgözte a kórus éneklése. Nagyon sok visszajelzést kaptunk az előadás magas színvonaláról és a repertoárról is. Az Egyesült Királyságban nem jellemző, hogy a közönség álló ovációval köszöntsön egy együttest. A Nemzeti Ifjúsági Kórusnak ezt sikerült elérnie – hangsúlyozta Rachel Graves, a szervezet általános titkára. Leslie East, a Brit Kóruskarnagyok Szövetségének elnöke és művészeti vezetője hozzátette: Ez egy igazán kiemelkedő kórus, az énekesek rendkívül fegyelmezettek és a kórushangzás meghökkentő. A Nemzeti Ifjúsági Kórus egy kivételes együttes és kiváló nagykövete a magyar kóruszenének, a magyar zeneszerzőknek és magának Magyarországnak is.

A projektjelleggel működő kórus idei programjában a koncertek és a vendégszereplés előtt két rövid felkészülésre volt lehetőség, ahol nagyon intenzív munka folyt. A kecskeméti koncert a Kodály Művészeti Fesztivál részét képezte, amelyen a kecskeméti zenebarátok mellett a Nemzetközi Kodály Szeminárium hallgatói is részt vettek. A Pesti Vigadóban megtartott koncerten pedig jelen voltak a hazai kórusművészet és zenepedagógia jeles képviselői, közöttük Vajda János, Bella Máté és Csemiczky Miklós zeneszerzők is.
Nemes László Norbert karnagy így értékelte az együttes idei munkáját: A Nemzeti Ifjúsági Kórussal eltöltött idő az idei nyár legnagyobb élményét jelentették számomra. Nem pusztán közösségi élményről szóltak ezek az időszakok, hanem egy csodálatos és igen magas művészi színvonalú alkotói munkafolyamatról, amelynek örömét három alkalommal osztottuk meg az érdeklődő szakmai és szélesebb közönséggel. A kórusban éneklő csodálatos fiatalok tudják, hogy nyári élményeket nemcsak strandon sütkérezve lehet szerezni, hanem a nagy odaadással és kitartással megvalósított művészi produkció élménye és a vele együtt járó sikerek felejthetetlen és maradandóbb élményt jelentenek. Mindannyian izgalommal várjuk a folytatást.
Erdei Péter számára szintén meghatározó élmény volt a kórus idei programja: Kifogyhatatlan humor, fáradhatatlan munkabírás és minőségkeresés, egymás iránti figyelem, türelem. Számomra ebben volt különleges a Nemzeti Ifjúsági Kórus 2019. A műsorunk minden egyes részletére örömmel és büszkeséggel emlékszem vissza, és nagyon örülök neki, hogy ilyen csodálatos keresztmetszetet tudtunk adni a magyar kórusművészetről a brit karnagyoknak is. A kórus már kétszer bizonyított, tavaly és idén is, ezért nagyon bízom benne, hogy lesz folytatás.
A Nemzeti Ifjúsági Kórus 2018-ban, a Kodály-emlékév alkalmából alakult meg a Kárpát-medence minden részéből érkezett kiváló magyar énekesekből, akik között zenészek, zenei tanulmányokat folytatók és teljesen más területről érkezők egyaránt vannak. Az együttes fővédnökségét Kodály Zoltánné Péczely Sarolta asszony vállalta, védnöke dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A kórus lényegéből fakadóan nem működik folyamatosan és állandó anyagi háttérrel sem rendelkezik. Az idei program megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Kecskeméti Kodály Intézetért Alapítvány, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Zeneakadémia Baráti Köre támogatta.