Felhívás a 2018-as programra

Felhívás a 2018-as programra2018-07-07T15:22:30+00:00

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT! – Köszönjük a jelentkezéseket!

Szép hangú fiatalok jelentkezését várja a Nemzeti Ifjúsági Kórus

 „… az ének felszabadít, bátorít, gátlásokból, félénkségből kigyógyít. Koncentrál, testi-lelki diszpozíción javít, munkára kedvet csinál, alkalmasabbá tesz, figyelemre-fegyelemre szoktat. Hogy egész embert mozgat, nemcsak egy részét… Fejleszti a közösségi érzést. Kifejleszti, csírájában minden emberben meglevő zeneérzéket, ezzel megadja a műveltség alapját, amivel aztán szebbé, gazdagabbá teszi egész életét.” Kodály Zoltán
A Nemzeti Ifjúsági Kórus fővédnöke: Kodály Zoltánné

A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a kóruséneklésnek, ezért lett kiemelt programja a Kodály-évnek a Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása és bemutatkozása. A kórus előzetes válogatáson kiválasztott tagjai 2018 nyarán részt vesznek egy egyhetes felkészítő kurzuson, Kecskeméten, július 15-e és 22-e között, majd a megtanult repertoárt közvetlenül a kurzus után egy öt koncertből álló turnén mutatják be július 23-a és 28-a között. A kórus tevékenysége csak egyszeri alkalmat jelent a megadott időpontban. A kurzus párhuzamosan zajlik a Kodály Summer School-lal és a Kodály Művészeti Fesztivállal.

A magyar nemzethez tartozni a közös nyelvet, a történelmi sorsközösséget és a kulturális identitást jelenti.  Így a Magyarországon élő és a határon túli magyarság mellett a diaszpóra magukat magyarnak vagy magyar származásúnak valló fiataljai is helyet kapnak a kórusban.  A „nemzeti” ebben az esetben ugyanakkor kiválóságot és minőséget is jelent, egy korosztály legjobbjainak magas szintű művészi produkcióját.

Az „ifjúság” meghatározására ma többféle megközelítés létezik, amelyek különböző életkori besorolások alapján határozzák meg a fogalmat.  Projektünkben az „ifjúsági” a 18 és 26 év (rugalmasan maximum 30) közötti korosztályra vonatkozik, így a kórust frissen érettségizett középiskolások, felsőoktatásban tanulók és már dolgozó fiatal felnőttek alkotják majd.

A Nemzeti Ifjúsági Kórus szakmai hátterét a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete adja, ahol 1975 óta számos külföldi és határon túli zenetanár fejleszthette a kodályi elvek alapján zenepedagógiai, karvezetői tudását.

A kórus szakmai vezetői

Erdei Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem címzetes egyetemi tanára, Liszt- és Bartók-Pásztory díjas karnagy, Érdemes Művész, a kóruszene nemzetközileg elismert, meghatározó személyisége, a kecskeméti Kodály Intézet alapító igazgatója, majd 30 éven át főigazgatója. Gazdag pályafutása során vezényelte a debreceni Kodály Kórust, a Magyar Rádió és TV Énekkarát, a Kecskeméti Pedagógus Kórust és az Ifjúsági Világkórust is. 2010-ben Új Liszt Ferenc Kamarakórus néven újraindította a Zeneakadémián korábban több évtizeden át működő kóruszenei műhelyt.
Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára, Bartók-Pásztory-díjas karnagy. 2008-tól a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatója. 1997 és 2007 között a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagya. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus 2014 óta működik az irányítása alatt. 2017-ben munkásságát a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntetéssel ismerték el.
Zeneszerzők, akiknek a művei közül kerül kiválasztásra a kórus repertoárja: 
Kodály Zoltán, Felix Mendelsshon-Bartholdy, Varga Judit, Kocsár Miklós, Bella Máté, Orbán György, Vajda János
Orbán György és Varga Judit ősbemutatók!
A koncertturné tervezett helyszínei:
Keszthely, Bécs, Galánta, Budapest, Kecskemét
VÁRJUK A JELENTKEZŐKET!
Téged várunk, ha 
 • magyarnak vagy magyar származásúnak vallod magad, bárhol élsz a világban (ha  nem megy annyira jól a magyar nyelv, ne aggódj,  segítünk angolul),
 • a felkészítő kurzus kezdetének időpontjáig, 2018. július 15-ig betöltöd a 18. életévedet és még nem töltöd be a 26. életévedet (rugalmasan maximum a 30. életévedet),
 • kiváló énektudással rendelkezel (és nemcsak Te gondolod így),
 • nem okoz gondot a kottaolvasás (segítségként előre elküldjük majd a kottákat),
 • énekeltél vagy énekelsz kórusban (a kórus tevékenysége egyszeri alkalomra vonatkozik, 2018. július 15-e és 28-a között, így más kórustagsággal jól összeegyeztethető).
Miért érdemes jelentkezned?
 • A Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjaként életre szóló élményt szerezhetsz, mert részese lehetsz egy egyedülálló produkciónak (ezt még az unokáidnak is elmesélheted).
 • Kiváló szakemberektől megtanulhatsz új kórusműveket, közöttük kifejezetten a kórus számára írt alkotásokat (eldicsekedhetsz, hogy benne voltál ősbemutatókban).
 • Megismerhetsz és barátságokat köthetsz hasonló érdeklődésű fiatalokkal, akik jó eséllyel igazi csapattá kovácsolódnak a felkészítő kurzus és a koncertturné során.
 • A kéthetes program során számos kikapcsolódási lehetőséged is lesz, a felkészítő kurzus és a turné helyszínein is várnak szabadidős programok.
Hogyan jelentkezhetsz?
Két dolgot kell tenned a jelentkezéshez:
 • Kérjük, hogy töltsd ki az online jelentkezési lapot ezen a linken.
 • Juttass el hozzánk egy értékelhető minőségű hang- vagy videofelvételt arról, hogyan énekelsz. Lehet mobiltelefonnal készült is.
Mit várunk Tőled a felvételen?
 • dúr-skála éneklése a hangterjedelem legalsó hangjáról indítva a legmagasabb hangig tetszés szerint választott hangzóval vagy hangzókkal a hangterjedelem bemutatására,
 • egy szabadon választott műdal vagy ária éneklése lehetőleg zongorakísérettel.

Hogyan juttathatod el hozzánk a felvételt?

 • Elküldheted e-mailben a nik@kodaly.hu e-mail címre. Ha túl nagyméretű a fájl, használj óriásfájl-küldőt, mint amilyen pl. a mammutmail.com, de választhatsz másikat is, amit ismersz és használsz.
 • Feltöltheted a YouTube-ra is, aztán megadod nekünk a linkjét a nik@kodaly.hu e-mail címre írt levélben. Ha nem akarod, hogy mások is megtalálják, válaszd a „nem listázott” beállítást a videó szerkesztésénél.
 • Ha ezekkel nem tudod megoldani, elküldheted a CD-t vagy DVD-t postán a következő címre:
  Nemzeti Ifjúsági Kórus
  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
  6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1.
 • Szívesen vesszük, ha küldesz magadról egy fotót is.
 • Ha inkább személyesen mutatnád be tudásodat és lehetőséged van Kecskemétre utazni, szeretettel várunk a meghallgatáson. (Sajnos a budapesti meghallgatásról már lemaradtál.)
  Időpontja: 2018. április 4. 16 óra
  Helyszíne: 6000 Kecskemét, Kéttemplom köz 1. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézet
  Kérünk, feltétlenül jelentkezz be a nik@kodaly.hu e-mail címen!
NE FELEJTSD EL A HATÁRIDŐT!
A jelentkezésnek és a felvételnek meg kell érkeznie 2018. március 31-ig!
Mi történik ezután?
 • Minden jelentkezővel felvesszük a kapcsolatot.
 • A felvételedet megtekinti a bíráló bizottság és legkésőbb 2018. április 15-ig értesítést kapsz, hogy teljesítményed alapján tagja lehetsz-e a Nemzeti Ifjúsági Kórusnak.
 • Ha a kiválasztottak között leszel, minden továbbiról tájékoztatunk majd. Ha nem, reméljük, találkozunk Veled a kórus valamelyik koncertjén. Ezeknek az időpontjáról e-mailben tájékoztatunk majd.

Milyen költséget jelent Neked a részvétel a Nemzeti Ifjúsági Kórus munkájában?

 • A felkészítő kurzus és a koncertturné valamennyi költségét a Kodály-emlékév költségvetéséből fedezzük, így a Te teljes ellátásodat, szállásodat (elhelyezés négycsillagos hotelben, kétágyas szobákban, a felkészítő kurzus helyszíne: Granada Konferencia, Wellness és Sport Hotel Kecskemét) és étkezésedet is, vagyis a részvétel számodra teljesen ingyenes.
 • Neked kell viszont állni az eljutás költségét Kecskemétre, majd haza. A tengerentúlról érkezőknek segítséget tudunk nyújtani a repülőtér és Kecskemét közötti transzferben.
 • Neked kell arról gondoskodni, hogy rendelkezz a szükséges egészségügyi és utazási biztosításokkal.
Ha bármilyen kérdés felmerült benned a kórussal vagy a jelentkezéssel kapcsolatban, keress bennünket bátran a következő elérhetőségeken:
E-mail: nik@kodaly.hu
Telefon: +36202930930
Megtalálsz bennünket Facebook-on is: https://www.facebook.com/nemzetiifjusagikorus

JELENTKEZZ MOST!

A Nemzeti Ifjúsági Kórus projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével valósul meg.