Projektleírás

Projektleírás2018-07-07T15:23:54+00:00

A kodályi zenepedagógiában meghatározó szerepe van a közösségi élményt adó kóruséneklésnek, ezért lett kiemelt programja a Kodály-emlékévnek a 60 fősre tervezett Nemzeti Ifjúsági Kórus létrehozása és bemutatkozása.

A kórus megszervezésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete (Kecskemét) kapott lehetőséget, ahol több mint 40 éve dolgoznak azon, hogy a zenepedagógusok újabb és újabb generációinak képzésével mindennapi gyakorlattá tegyék Kodály – az UNESCO által az emberiség megőrzendő értékei közé sorolt – zenei nevelési rendszerét.

A felhívás a jelentkezésre 2017. december 16-án, Kodály Zoltán születésnapján jelent meg.  A két itthon és nemzetközileg is elismert karnagy, Erdei Péter és Nemes László Norbert mintegy kétszeres túljelentkezés mellett választhatta ki a kórus tagjait a 2018. július 15-e és 28-a közötti kéthetes programra.  Az első hét az intenzív felkészülésről szólt, majd közvetlenül ezt követően a kórus a két ősbemutatót is tartalmazó repertoárt egy öt koncertből álló turnén mutatja be a közönségnek.

A kórus elnevezésében szereplő nemzeti jelző nemcsak azt jelenti, hogy a magyarországi fiatalok mellett határon túli magyar énekesek is részt vesznek a programban, hanem egyúttal a magas minőségre való törekvést is feltételezi. A karnagyok és a kórustagok egyaránt remélik, hogy produkciójukkal maradandó művészi élményt nyújtanak a közönségnek.


Köszönetet mondunk a Helikon Kastélymúzeumnak, Magyarország bécsi nagykövetségének, a Római Katolikus Egyház Galántai Egyházközségének, a Magyar Művészeti Akadémiának és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Társszékesegyházának a Nemzeti Ifjúsági Kórus koncerthelyszíneinek biztosításáért.

Találkozzunk koncertjeink valamelyikén!